Hyvät kalastuspaikat Suomessa

Suomi on täynnä hyviä kalastuspaikkoja. Täällä lista hyvät kalastuspaikat Suomessa. Se, mitä haluaa kalastaa ja kenen kanssa, määrittelevät kalastusmatkan kohteen.

Hyvät kalastuspaikat Suomessa

Kalastus vie harrastajan mukanaan uusille vesille ja uusiin maisemiin. Kalastusmatka on harrastuskalastajalle vuoden kohokohta, jota suunnitellaan ja odotetaan. Suomesta eivät vesistöt lopu kesken ja kalaa riittää pyytäjälle niin järvissä, joissa kuin merissäkin. Kalastajatyyppejä on yhtä monta kuin kalastajiakin ja ennen kalastusvälineiden pakkaamista on hyvä miettiä, millaiseen reissuun haluaa?

Ensimmäinen ajateltava asia on, lähteekö kalastamaan yksin vai porukassa tai oman perheen kanssa. Tarvitseeko kalapaikan viereen päästä autolla? Kalastusreissuun voi haluta myös yhdistää muita aktiviteetteja, joten kalapaikan olisi hyvä olla lähellä kaupunkia. Jos kalasaaliin koko on ratkaiseva tekijä, kannattaa suunnata Lappiin, sillä pohjoisen joista ja järvistä tulee runsaimmin ja monipuolisimmin kalaa.

Kalastus Lapissa

Lappi on kalastajan paratiisi, sillä vesistöt ovat puhtaita eikä tilasta ole puutetta. Kesällä voi kalastaa halutessaan ympäri vuorokauden. Lapista löytyvät Suomen parhaat harjuksen ja lohen kalastuspaikat, ja myös taimen tarttuu syöttiin helposti. Nieriää, eli rautua, haluaville löytyy myös kalastusvesiä. Haukea, siikaa ja ahventa käy pyydykseen helposti, joten Lapissa harvoin turhaa kalareissua tulee.Hyvät kalastuspaikat Suomessa

Parhaat lohisaaliit nousevat Tenojoesta, mutta lohi viihtyy myös Simo-, Näätämö-, ja Torniojoen vesissä. Taimen käy pyydykseen Inarijärvellä ja Kuusamon joissa, mutta myös Vätsärin Kaldoaivin alueella, josta löytyy myös harjusta. Harjusta saa myös Inarijärvestä, Tenojoelta ja Torniojoen vesistöstä. Siika viihtyy pikkujärvissä ja suvantopaikoissa, ja nieriää haluavan on suunnattava Tunturi-lapin pienvesille tai Kilpisjärvelle.

Perheen kanssa luonnon keskelle

Lappi ja Pohjois-Suomi sopivat kalastuskohteeksi koko perheelle, sillä kalapaikkoja on paljon teiden lähellä, jokien rannalla tai asutuskeskusten läheisyydessä. Sekä Oulujoki- että Kemijokisuut ovat hyviä kalapaikkoja, ja tarpeeksi lähellä kaupunkeja, Oulua ja Kemiä, jotta kalastajat voivat nauttia kaupungin aktiviteeteista ja tarjonnasta. Useimpien lappilaisten jokien varsilla on veneenlaskupaikkoja ja mahdollisuus majoittua vuokramökkeihin.

Lapin luonto tarjoaa erilaiset puitteet kalastukseen riippumatta vuodenajasta. Kesällä voi lähteä kalalle mihin vuorokaudenaikaan tahansa, sillä valosta ei ole puutetta. Syksyllä ruskan aikaan voi nauttia luonnon kauneudesta kalastuksen ohella. Talvella on paras pakata mukaan pilkkitarvikkeet, mutta on hyvä varautua kairaamaan tarvittaessa metrikin jäätä. Vaivan palkitsevat pilkkiin tarttuvat harjus ja taimen. Muistathan hoitaa kalastusluvat kuntoon ennen perheen yhteistä kalareissua!

Kalastusta Itä-Suomen koskissa

Itä-Suomessa on runsaasti koskia, mikä tietää hyvää kalannarraajalle. Seudun kalapaikat on tehty helposti lähestyttäviksi lapsiperheille tai vaikeasti liikkuville. Äyskoskella on käytössä perheen pienimmillekin sopiva pitkäheittolaituri, josta on helppo kalastaa. Äyskoskessa voi uistella harjusta ja taimenta, kunhan vain muistaa päästää saaliin takaisin veteen. Lieksan lähellä sijaitsevassa Neitikoskessa pääsee kalastamaan myös pyörätuolilla liikkuvat kalastajat.

Jos on kiinnostunut virtavesikalastuksesta, kannattaa suunnata eteläiseen Savoon. Heinävedellä sijaitsevat Kermankoski ja Karvionkoski sopivat hyvin tämän tyyppiseen kalastukseen. Järvikalastukseen soveltuu Puulavesi puhtaine vesineen, ja alueella voi myös ulkoilla koko perheen voimin. Järvikalastajan suuntana on myös Ilomantsissa, lähellä Venäjän rajaa sijaitseva Koitere sekä Pielinen ja Höytiäinen, jotka sijaitsevat Joensuun pohjoispuolella.

Keski-Suomen kalapaikat

Keski-Suomessa sijaitsee kalapaikkoja, joiden läheltä löytyy myös majoitusta ja muita palveluita. Kuortaneen urheiluopistolla voi pitää majaa koko perheen voimin ja sieltä voi myös lainata veneen. Keskisenkoski tarjoaa siian, järvitaimenen ja harjuksen lisäksi palveluita ja majoituksen. Samoin Jyväskylään voi lähteä kalalle, sillä Hankasalmella ja Niemisjärvellä on hyvien kalapaikkojen lisäksi majoitusmahdollisuuksia palveluineen.

Etelä-Suomen meri- ja järvialueet kalastuspaikkoina

Etelä-Suomi on tunnettu hauki- ja kuhakannoistaan. Pääkaupunkiseudullakin kalastetaan ja Espoonlahdelta nousee haukea. Jos haluaa rauhaisampaan kalapaikkaan, on hyvä suunnata idässä Porvooseen ja lännessä Inkooseen. Etelä-Suomessa on paljon pieniä järviä, joista voi kalastaa hauen lisäksi kuhaa ja ahventa samalla nauttien upeista maisemista. Nyrkkisääntönä kuha syö paremmin kesällä ja hauki keväällä ja syksyllä.

Merikalastus

Suomella on paljon merenrantaa sekä etelässä, lännessä että pohjoisessa. Jos kalastelee rannasta, on saaliina ahventa ja haukea, mutta veneellä merelle lähtevälle kalansaalis monipuolistuu. Salon lähistöllä sijaitseva Vuosnaisten merialue on hieno kalapaikka, ja Seudulta löytyy myös majoitusvaihtoehtoja ja palveluita. Unescon maailmanperintökohde, Raippaluodon saaristo Merenkurkussa tarjoaa hienoja maisemia kalavesien lisäksi. Jäämeren rannoilla pääsee narraamaan taimenta.

Ahvenanmaa

Ahvenanmaa on suosittu kalastusmatkojen kohde ja se houkuttelee myös ulkomaalaisia kalastajia. Ahvenanmaalla kalastetaan merilohta ja kampelaa, kuhaa, lahnaa sekä siikaa ja silakkaa. Kalastustapoina ovat vetouistelu, heittokalastus, pilkintä sekä onginta. Maakunnalla on oma kalastuslaki, jonka mukaan kalastusoikeus kuuluu aina vesialueen omistajalle. Kaikkeen kalastukseen tarvitaan iästä riippumatta aina lupa. Lupien myyjistä saa lisätietoa kuntien omilta verkkosivustoilta.

Lue lisää kalastustekniikat.

Copyright © 2023. All Rights Reserved. arrowhouse.fi