Maailman parhaat kalastuspaikat

Tutustu maailman parhaisiin kalastuspaikkoihin

Maailman parhaat kalastuspaikat mukaan ArrowHouse.fi. Maailma on täynnä vesistöjä ja mainioita kalastuspaikkoja. Esittelemme neljän parhaan joukon.

Oli kyse sitten millaisesta kalastuksesta tahansa, se tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden vapaa-ajan viettoon ja tutustumiseen paikalliseen kulttuuriin matkojen aikana. Kalastus tuo erinomaisia luontoelämyksiä ja mahdollisesti täytettä illallispöytään. Yhä useammin kalastus on kuitenkin täysin harrastustoimintaa, sillä maailman kuuluisimmissa ja parhaissa kalastuspaikoissa se toteutetaan pyydä ja vapauta -menetelmällä, eli kaloja pyydetään, mutta ne päästetään takaisin vapaiksi. Toiminnalla pyritään välttämään liikakalastusta ja säilyttämään luonnon ekosysteemille tärkeä lajien monimuotoisuus.

Tässä artikkelissa perehdytään tarkemmin muutamaan maailman parhaimpaan kalastuspaikkaan. Maailma on täynnä meriä, jokia ja järviä, joten ei ole aina helppoa laittaa kalavesiä paremmuusjärjestykseen. Kalastajilla voi olla hyvin erilaisia kalastustarpeita, vaikka lähes kaikilla on varmasti ainakin yksi yhteinen tekijä, nimittäin luontoelämyksen hankkiminen kalastuksen parista. Neljän parhaan joukkoon ovat valikoituneet Umba-joki, Cairns, Uur-joki ja Amazonin jokialue. Lue pidemmälle, ja voit alkaa haaveilemaan seuraavasta kalastusmatkasta. Siihen saakka voit tyytyä kertomaan vain vanhoja kalajuttuja.

Umba-joki kuhisee lohia

Venäjällä sijaitseva Umba-joki kuuluu Kuolan niemimaahan, joka sijaitsee Luoteis-Venäjällä rajanaapurinaan Suomi ja Norja. Umba-joki on pituudeltaan 123 km pitkä, mutta se ei suinkaan ole ainoa alueen vesistöistä. Niemimaalla sijaitsee yhteensä peräti 1609 järveä ja 18209 jokea, joiden yhteispituus on 3000 km. Joet laskevat Vienan ja Baretin meriin. Umba-jokea pidetään todellisena lohiparatiisina, josta saa upeimmat ja painavimmat Atlantin lohet koko maailmassa. Matka perille saattaa olla vaikeakulkuinen mutta kalakavereiden mielestä vaivan arvoinen.Maailman parhaat kalastuspaikat

Lohia on erityisesti pohjoisen alueen joissa, joihin myös Umba-joki kuuluu. Alue on tunnetuin muhkeista lohikaloistaan, mutta sieltä voi saada myös muita kalasaaliita, kuten taimenia, harjuksia, siikoja, kyttyrälohia ja nieriöitä. Kalastus on alueella luvanvaraista, ja pyydystetyt lohet tulee päästää takaisin vapauteen. Alue tarjoaa kokonaisvaltaisen luontoelämyksen upeilla maisemilla, ja kalojen lisäksi vierailija saattaa törmätä muihinkin eläinystäviin. Pohjoisella alueella viihtyvät porot, ja jopa karhuja saattaa bongata omilla pyyntiretkillään vastarannalla.

Cairns ja mustamarliinit

Austaralian Cairnsin edustalla sijaitsee suuri valliriutta, jonka suojissa elävät monet trooppiset kalalajit. Kalastajat ovat suurempien saaliiden perässä, ja siihen kyseinen kalastusapaja onkin erinomainen matkakohde. Ehkä maailman himotuin kalalaji mustamarliini esiintyy vesistössä usein, ja monet tekevätkin matkan sinne ainoastaan napatakseen tuon kuningaskalan. Yksilöllä voi olla parhaimmillaan painoa jopa 750 kg. Kala ei päästä saalistajaansa helpolla, sillä se voi uida jopa 130 km tuntivauhdilla. Kiinniottaminen ja marliinin väsyttäminen ovatkin aivan omia operaatioitaan.

Cairnsin ja Lizard Islandin välinen alue on kaikista otollisin paikka mustamarliinin pyydystämiselle koko maailmassa. Tällä 250 km pitkällä alueella niitä saadaan kiinni vuosittain kaikista eniten. Trooppiseen ilmastoon kuuluvalla alueella voi toki saada muitakin kalasaaliita, mutta mustamarliini on kaikista tunnetuin. Pyydystämisen jälkeen ne tulee kuitenkin päästää takaisin vapauteen, mutta se ei estä komeiden kalatarinoiden kertomista, ja kameran mukana pitäminen lisää uskottavuutta. Paras kausi kalastusretkelle Cairnsin maisemiin on syyskuusta joulukuuhun.

Eg-Uur -jokien taimenet

Mongolian Eg-Uur -jokialueella perhokalastetaan taimenia. Siellä sijaitsevat nimittäin maailman suurimmat taimenlajit. Kalat voivat olla pituudeltaan jopa kaksimetrisiä, ja saaliiden painoksi on raportoitu enimmillään jopa 90 kg. Mahtavat taimenet voivat elää jopa 50-vuotiaiksi. Normaalikoko alueen taimenille on 1–1,30 metriä ja paino 9–25 kg. Taimen on lohikaloista kaikkein suurin. Suurimmatkin kalasaaliit tulee kuitenkin vapauttaa, sillä alueella noudatetaan tarkasti kalastukseen liittyviä sääntöjä. Vaikka taimen on jokialueen tunnetuin laji, voi sieltä saada muitakin kalasaaliita.

Monet erilaiset taimenlajit ja harjukset ovat Eg-Uurin tyypillisiä kalalajeja. Kesä-marraskuussa Mongoliaan matkaa useita kalastusryhmiä kokeilemaan kalaonneaan, mutta suosituin ja pyynnille suosiollisin aika on kesä-heinäkuu. Eg-joella on pituutta yhteensä 474 km, ja koko valuma-alueen pinta-ala on 12 300 neliökilometriä, joten kalastuspaikkoja riittää useammallekin innokkaalle, ja harrastajat pääsevät nauttimaan ainutlaatuisen luonnon rauhasta. Kiinan ja Venäjän ympäröimään Mongoliaan matkustavat kalastusseurueet tulevat alueelle usein juuri perhokalastustarkoituksessa, ja moni lähtee kotiin unohtumattomat muistot mielessään.

Amazonin jokialue ja piraijat

Monille kauhuelokuvistakin tutut piraijat ovat alun perin kotoisin Brasiliassa sijaitsevalta Amazonin jokialueelta. Sieltä ne ovat levinneet muihinkin vesistöihin. Vaikka piraijat terävine hampaineen ovat kaikkiruokaisia, käyvät ne todellisuudessa vain todella nälkäisinä kiinni isompiin meressä eläviin olentoihin, kuten merikilpikonniin. Kesä-lokakuu on parasta aikaa piraijojen pyynnille, sillä tuolloin alueella vallitsee kuiva kausi, ja piraijat ovat nälkäisempiä ja aggressiivisempia tarttumaan syötteihin. Lajeja on yhteensä 30 eri väreissään, ja ne ovat kooltaan 5–22 cm pituisia.

Kalastus kuuluu kaikkialle

Kalastus kuuluu kulttuuriperinteeseen kaikkialla, missä on vesistöjä. Kalastitpa sitten Venäjällä, Australiassa, Mongoliassa, Brasiliassa tai koti-Suomessa, on kaikilla kalastajilla läheinen suhde luontoon. Artikkelissa luetellut kalapaikat kuuluvat maailman parhaisiin, ja ne ovatkin monen kalamiehen tai -naisen toivelistalla. Matka kalastusapajille seurueen kanssa on kokonaisvaltainen kokemus, josta riittää tarinoita kerrottavaksi seuraavillekin kalareissuille. Löysitkö itselle sopivimman kalakohteen maailman parhaiden joukosta? Matoa vaan koukkuun ja jahtaamaan lohia, mustamarliineja, taimenia ja piraijoja!

Lue lisää hyvät kalastuspaikat Suomessa

Copyright © 2023. All Rights Reserved. arrowhouse.fi